About Me

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
I wish I was an octopus.
so I could hug 10 people at a time. ♥
MizanYusuf Mizan.Yusuf Mizan.Yusuf

Saturday, July 25, 2009

huhuhu~

yes.
blog aku dh besawang.
kekekeke.

Saturday, July 4, 2009

layu dalam melayu

perghh.!!
awek ptg tadi cun siot
putih, comey sume lengkap ar
tapi sayang
kantoi ngn aku kat hotel
ngah "chek in" hotel ngn balak dia
pkai helmet visor gelap konon
igat aku tak cam muke dia yang cun kat trafic light td
bodoh
rosak anak melayu zaman skng
bleh plak "chek in" hotel utk 2jam
wat ape lg
korg pikir la sendiri


p/s : aku ade kenalan dari JAIP. silap la dorg.

Wednesday, July 1, 2009

sick


I'm sick of the tension

Thursday, June 25, 2009

tekanan

retak
.
.
.
.
.
.
.
hancur
.
.
.
.
.
.
.
pecah
.
.
.
.
.
.
.
hidup aku da gelap
.
.
.
.
.
.
.
masa depan ? arghh !!
.
.
.
.
.
.
.
tertekan
.
.
.
.
.
.
.
apa nak buat?
.
.
.
.
.
.
.
berserah ?
.
.
.
.
.
.
.
belum ada rezeki
.
.
.
.
.
.
.
takleh lari dari masalah
.
.
.
.
.
.
.
blurr
.
.
.
.
.
.
.
I'm Not Ok

Friday, June 19, 2009

tag dari cik nerd.


- Anda rasa anda hot?
*** tgk la keadaan cuaca. hahaha.

- Upload gambar kegemaran anda.


- Kenapa anda suka gambar ini?
*** sbb aku suke drift kete. wakakaka.

-
Bila kali terakhir makan pizza?
*** lama da tak bedal pizza. hahaha. sape nk blanje jom ar.

-
Lagu terakhir yang anda dengar?
*** lagu kt blog cik nerd nie ler. lagu amende ntah.


-
Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
*** ngah 'ym' ngn member.

-
Selain name sendiri, anda suke dipanggil dgn nama apa?
*** kadok, zan, zint.

-
Tag lagi 5 org?
*** miziz
*** izz
*** ciken
*** dieya
*** milo

-
Siapa no. 1 pada anda
*** kwn baek aku kt sg sipot ( kdng2 kwn tipu2 jek ). muahahaha.

- Orang no. 3 ada hubungan dgn sesiapa?
*** ade kowt. hahaha. sape erkk.

-
Kata sesuatu mengenai org no. 5?
*** milo ais skilo. hehehe. gurauu.

- Bagaimana pula org no. 2?
*** kwn yg riuh mase kt poli. yeah.. dota pa? lai laaa. hahaha

-
Pesanan kpd no. 4?
*** keje rajin2 erkk. huhu.

Sunday, June 14, 2009

award + tag from kilo helmet ms88


- Siapakah Nama Anda dan sila nyatakan link blog anda sekali!
*** Mizan ( http://enkadokz.blogspot.com )

- Anda Kawan Saya?
*** kawan la. kawen tak tanye ke?

- Bagaimana Cara Kita Bertemu?
*** mane ade betemu. member on9 jek. knal mase kt room perak 2 :)

- Anggapan Anda Apabila Pertama Kali Bertemu Dengan Saya?
*** seorg lelaki :p

- Anda Masih Beranggapan Sedemikian?
*** takde ah. tu kisah lama. ecehhh.

- Apakah Yang Mengingatkan Anda Kepada Saya?
*** ade seorg adik perempuan yg cun. hahahah. gurau.

-
Anda Tahu Semuanya Tentang Saya ?
*** tatau. nma pon tatau sbnarnye. hahaha. sgt berahsia orgnye. adess.

-
Terangkan Diri Saya Dalam Satu Perkataan.
*** RIUH. hahaha. pot pet pot pet :p

-
Perkara Yang Anda Tak Suka Pada Diri Saya?
*** takde lgi skng nie.

-
Kali Terakhir Anda Berjumpa Dengan Saya?
*** tahun gajah. takpon tahun rama-rama. ( tak penah jmpe kowt )

-
Kelemahan Saya?
*** tatau ler plak. manusia tak lari dari buat silap.

- Jika Anda Mampu Beri Apa Saja Kepada Saya, Apakah Ia?
*** mcD skilo. wakakakaka.

- Perkara Yang Mengembirakan Saya?
*** kluar ngn boipren dia kowt.

- Perkara Yang Menyedihkan Saya?
*** sedey? ntah. takde lak dia cite.

- Saya Sudah Berpunya?
*** dia sudah aku blom. hahaha.

-
Mungkinkah Saya Akan Berkahwin Pada Suatu Hari Nanti?
*** mungkin. dia dah ade boipren kowt.

-
Kata2 Yang Ingin Anda Beritahu Kepada Saya Tetapi Tidak Kesampaian.
*** bile lak blanje aku mcD nih.

-
Anda Rasa Saya Pendengar Yang Setia?
*** mungkin.

-
Jika Saya Tiada Lagi Di Dunia Ini, Apakah Perasaan Anda?
*** sedey la kehilangan mmber. pastu sedey gak sbb takde org nk blanje mcD.

-
Kata2 Terakhir Anda...
*** ko tetap mmber aku walopon tak penah jmpe. pastu thx 4 da award. cantek gak. hahaha.


aku nk tag:
- dieya
- macik aimee
- yen
- cikin
- fika
- izz
- miziz
- n sume la :)




p/s : "tag" yg agak panjang & keliru

Wednesday, June 10, 2009

award + tag from dieya


5 fakta menarik tentang pemberi award nie :
  • seorang sahabat
  • seorang yang best
  • blog cantik
  • suke kucing
  • single kot

10 fakta @ hobi diri sendiri :
  • seorang yg membosankan
  • suke enjoy dgn member-member
  • pemalas
  • tiap hari online walaupon bosan
  • layan music
  • layan gigs
  • online gamers ( dulu-dulu la )
  • frenly
  • layan anime
  • girl = problems
  • suke tgk wayang ( org blanje lgi best )

penerima award & describe tentang diorang :
  • all my followers ( korang memang best & riuh )

koyak

ati sakit
koyak rabak
jahit
atau
biarkan
sume tuh sia-sia
aku dah give up
full stop.
manis dunia hanya sementara


Friday, May 29, 2009

bleed it OUT

I've given up
I'm sick of living
Is there nothing you can say?
Take this all away
I'm suffocating!
Tell me what the f**k is wrong with me!

Saturday, May 23, 2009

Pantun ultraman.


Pulau Hokkaido jauh ketengah
Gunung Fuji bercabang tiga
Hancur Raksaser dikandung tanah
Ultraman yg baik dikenang jua.

Kajang Ultraman kajang berlipat
Kajang Raksaser mengkuang layu
Kalau Ultraman Ace tak cukup kuat
Ultraman Taro datang membantu.

Mengata dulang paku serpih
Mengata Raksaser
Ultraman pulak yang lebih-lebih.

Orang berbudi kiter berbahase
'Fire' diberi pada raksase.


Sudah gaharu cendana pula
Sudahlah kalah di'fire' pula.


p/s : trima kaseh oltromen kerana membantu bumi.

Andainya perempuan tahu..

  • Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin)
  • Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
  • Kebanyakan, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
  • Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
  • Bila lelaki cakap.."Emm..tengoklah dulu"..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju
  • Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
  • Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain
  • Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan
  • Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang
  • Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti
  • Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita
  • Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan
  • Lelaki bukanlah sempurna 100%

p/s : ecehhh.. tibe2 lak jiwang pagi2 nih.. wakaka

Friday, May 22, 2009

aduii bosan..!!

bob : ko nak tau tak? sbenarnye aku ade AIDS.

dol : aku tau.

bob : ehh.. mane ko tau?

dol : aku ade bace, 1 dari 10 kat Malaysia nie ada AIDS. aku da tnye 9 org, sume takde. ko org ke 10.


p/s : bosan kowt. saje wat lawak bodo.

Thursday, May 21, 2009

Bengang dgn roommate?

hmm..
korg penah bengang ngn roommate korg tak?
aku?
msti la penah.
hahaha.
nie aku ade sket tips nk bg korg yg mne bengang ngn roommate korg tuh.
ikut korg la nk gune ke tak cara nie.

  • tiap kali roommate korg balik kg, jerit sekuat hati "HOOREEE!!!.." kau dah balik. lepas tu menari joget lambak dlm 5-10 minit. lepas tu, tenung jam lama-lama dan tanya dia "sepatutnya kau dah belah dah skrg nie".
  • beli pokok bonsai. cakap dan tidor dengan pokok tu tiap hari. lepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap "Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi" sambil keluar menghempaskan pintu bilik dgn kuat.. buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.
  • beli pisau banyak-banyak. tajamkan setiap malam sambil merenung roommate korg sambil berkata "tak lama lagi...tak lama lagi.."
  • duduk depan papan chess 2 - 3 jam tanpa buat apa-apa atau cakap apa-apa. lepas tu bangun secara tiba-tiba sambil berkata, "siot betul, kalah lagi" pastu gelak sorg-sorg.
  • pakai topi kertas. bila dia balik, cakap "Selamat Datang ke McDonald, boleh saya ambil pesanan anda". Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata "Eh, kau rupanya.." pastu baling topi tadi kt dinding.
  • kata kat roommate korg, "ada pesanan penting untuk kau". lepas tu buat-buat pengsan. lepas 2-3 jam, bangun dan cakap kau dah lupa pesanan tu. kemudian, cakap "Eh...aku dah ingat". lepas tu korg buat pengsan balik.
  • edarkan risalah ke kawasan kedai dan rumah kedai berdekatan rumah korg. dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate korg hilang. letak sekali gambar dia dlm risalah tu. tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate korg tuh. jgn lupa bgi risalah tersebut kt roommate korg jugak.
  • duduk renung roommate korg dlm 2-3 jam. kalau boleh, bawak member sekali sambil makan kacang ke popcorn ke. buat macam kau tengah tengok wayang. lagi ramai lagi bgus
  • masa roommate korg takde, ambil deodoran dia. lepas tu sapukan kat seluruh dinding bilik. bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

Wednesday, May 20, 2009

kami & dewasa

wow
tak sangke lak
dh besa rupenye aku nie
kan best klau aku kcik lgi
comey lak tuh
wakakakaka

old pic tuh my kazen yg letak
tatau ler mne dia dpt pic nie
lawak pon ade
aku ngh nangis kah?
hahahaha
tak malu laki nangis :p
tros nmpk tak macho
huhuhu

skng umo da 21 thn
waaaa
suda bleh pk mse dpn
suda ade wawasan
&
aku dh dewasa ;)

aku? i ? me?



aku ada ruang sendiri
jangan tanya kenapa & mengapa
dewasa adalah aset aku
mengharapkan ceria ke tahap maksima
terbang bersama aku
jangan tuduh aku jahat sebelum kenal
aku tahu apa yang aku buat
tapi korang takkan penah tahu
hidup ini bebas
makan, minum, main atau jangan buat apa-apa
ini adalah kehendak maksima aku
tapi dihujungnya pasti ada sempadan

bagi aku
gengster biar bertempat
ilmu biar padat
janji bermatlamat
hidup bermandat

Tuesday, May 19, 2009

tension

hahaha
agak lama aku tak update blog ni
takde mood kot
tension
tak dpt smbung study

hmmm
aku dah wat rayuan
mntak-mntak ler dpt kali ni
amin
huhuhu

"Rayuan hanya akan diproses sekiranya ada kekosongan. Anda dinasihatkan menyemak keputusan rayuan pada setiap hari KHAMIS mulai 11 Jun 2009 hingga 30 Julai 2009. Sekiranya masih tidak ditawarkan selepas 30 Julai 2009, bermakna permohonan anda tidak berjaya bagi sesi Julai 2009"

j0m pgi gig


jom pgi gig weyh
hahaha
rm15 jek pon
tak luak duit korg
j0m support our local bands
:)
p/s : aku support the jeffry jek sbnrnye.
hehehekk. idop sg siput :p

Monday, May 11, 2009

tag from her.

huhu.
dh lama kadok tak kene tag erk.
kali nih kadok dpt tag dari 2 org awek.
yen & kilo.

nih tag dorg.

1. how old are you?
*** 21 years old

2. Are you single?
*** yup

3. At what age do you think you’ll get married?
*** around 25-30

4. Do you think you’ll be marrying the person you are with now?
*** tatau lor

5.If not, who do you want to marry?
*** klau ade jodoh, kawen ler ngn sape2 pon. hek3

6.Who will be your bridesmaid & bestman?
*** sape nak angkat tangan. heeee

7. Do you want a garden/beach or traditional wedding?
*** traditional la. ( cucu hang jebat nih )

8.Where do you plan to go on honeymoon?
*** tokyo. hekhek.

9. How many guests do you think youll invite?
*** open. sape2 pon bleh dtg pnye. tp klau lauk abes, nasib la.. hakhak. ( so jgn dtg lmbt lau knduri aku nnt erk )

10. Will that include your exes?
*** yup. why not

11. How many layers of cake do you want?
*** takmo tingkat. nak wat memanjang. huhuhu ( sbb bapak aku keje ngn kretapi )

12. When do you want to get married, morning or evening?
*** bile2 pon bleh. jnji kawen. hahaha.

13. name the song/tune you’d like to play at your wedding?
*** pasang lagu YUI ( lyn lagu jepon lak )

14. Do you prefer fine dining or just normal spoon & fork?knife?
*** mcam biase suda. ngada2 nk pkai sudu garfu lak. lau OKU xpe la.

15. Champagne or red wine?
*** gile ke bagi tanik geragok. HARAM. sirap limo suda.

16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
*** mlm tuh honeymoon dah. hakhakhak.

17.money or household item?
*** bgi jek RUMAH, senang.

18. How many kids would you like to have?
*** aku nak ramai. bru riuh. ( ske bdak2 )

19.will you record your honeymoon in cd?
*** yup. pkai DVD lgi. pstu jual kt tv3. haha. munguk.

20. I want to know their wedding plan.
*** kt sume followers aku. klau korg tak amek tag nih. tamo kwn dh. haha. takmo ajk g knduri kawen aku nnt. ;p

Wednesday, May 6, 2009

gigs.


support our local bands.
jom lyn gig.
mereka the jeffry.
sg. siput mali.
hahaha.

Tuesday, May 5, 2009

malas tahap

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, sape nk tolong lipat.

hahaha.
mls gile.
ade sape2 rjin nk ofer tlong lipat kain tak.
;p

Sunday, May 3, 2009

no idea.


sgt-sgt bosan.

Friday, May 1, 2009

award utk korang.


assalamualaikum.
1st time buat award kt org ni.
hahahaha.
bru cubaan pertama.
so, takde ler kacak sangat.
award nih khas utk semua pengunjung blog ni.
so, terima la yek.
walaupon award ni tak hot macam kamo semua..
huhuu~

Thursday, April 30, 2009

3 langkah jek. ( utk lelaki )

cerita pasal jodoh, kawin, mmg seronok.
arini aku nk bgi tips sket.


Langkah Pertama

jumpa --> jatuh hati --> ngorat

kos :
- bunga 3 kuntum ( RM15 )


Langkah Kedua

ngorat --> bgayut / sms --> bgi bunga, pgi mkn, tgk wyang, jln2, shoping.

kos :
- bil talipon : RM10 shari/ topup ( sbln RM300 )
-bunga : RM15 / ahad jek pgi date ( sbln RM60 )
- makan : mst nk sedap2. RM50 sminggu ( sbln RM200 )
- wayang : RM20 tiket + pop corn RM10. / 2x sbln ( RM 60 )
- jalan2 : RM30 ( takkan jalan sesaje )
- shoping : hati-hati ( gurl nih ganaz ) hahaha.. mau dlm RM200 - RM300.


Langkah Ketiga

merisik --> bertunang --> kawin

kos :
-hantaran 10 dulang. RM50 x 10 = RM500. ( 2 x RM500 = RM1000 )
-cincin : merisik RM200, tunang RM500, kawin RM1000
- kursus kawin : RM80
- duit hantaran : RM8000 - Rm10 000 ( ikut semasa )
- duit kenduri : RM7000 ( paling kurang kot )
- karaoke : RM500
- mak andam/ set pelamin : RM3500


Bajet Kos Keseluruhan : RM30 000 - RM 40 000


p/s : so, blaja la rajin2. dpt keje bagus. simpan duit. pastu bru la cari awek. jodoh tuh Tuhan dah tentukan. PEACE

Tuesday, April 28, 2009

selsema babi

kategori Manusia yang berisiko tinggi kena virus Selsema Babi :

  • Orang yang menternak Babi.
  • Orang yang Memakan Daging Babi.
  • Orang yang selalu Memaki hamun dan Mencarut dengan menggunakan perkataan Babi. ini kerana sumpahan babi tu akan membawa virus terhadapnya.

Monday, April 27, 2009

why.

wanna run away
never say goodbye
wanna know the truth
instead of wondering why
i wanna know the answers
no more lies

Friday, April 24, 2009

mimpi

semalam aku mimpi.
mimpi msuk klas lewat.
lpas tu.
msuk jek klas.
aku tros mngajar.

apakah mksudnye??

  • adakah aku akan jd lecturer nnt.
  • adakah 'mode study' aku kembali.
  • adakah aku akan dpt smbung blaja.
  • adakah aku telalu byk brpikir.
  • adakah itu hanya mainan tido.

Thursday, April 23, 2009

hustle

gonna keep my muscle strong
get my hustle on
because the streets are watching
because the streets are talking

eyes on the road
feeling fly as hell
trying not to get lost in the streets

i told my mother i hustle
and she said
be careful.

p/s : korg xkn fhm idup aku.

Tuesday, April 21, 2009

pengajaran dari penampar

Ada seorang pemuda yang lama belajar di luar negeri kembali ke tanahair dengan angkuh dan sombong. Di dalam benak kepalanya telah lama tersimpan 3 pertanyaan yang dianggapnya tiada siapa yang boleh menjawab. Satu hari beliau bertemu seorang imam tua di kampungnya.

Pemuda : Pak imam apakah boleh menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?

Pak Imam : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan kamu!

Pemuda : Pak imam yakin? Profesor dan banyak orang pintar yang saya tanya tidak mampu menjawab pertanyaan saya.

Pak Imam : Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya, insya'Allah.

Pemuda : Saya ada 3 pertanyaan.

1.Kalau benar Tuhan itu ada, tunjukan kewujudan Tuhan kepada saya?
2.Apakah yang dinamakan TAKDIR?
3. Kalau syaitan diciptakan dari api, kenapa mereka dimasukkan ke neraka yang dibuat dari api, tentu tidak menyakitkan buat syaitan, sebab mereka memiliki unsur yang sama.Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?

Dengan sepontan Pak Imam tersebut menampar pipi si Pemuda itu dengan amat kuat.

Pemuda (sambil menahan sakit) : Kenapa pak imam marah kepada saya?

Pak Imam : Saya tidak marah... Tamparan itu adalah jawapan saya untuk 3 pertanyaan yang awak tanyakan kepada saya.

Pemuda : Saya amat tidak faham...??

Pak Imam : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda : Tentu saja saya merasakan sakit dan pedih...!!

Pak Imam : Jadi awak percaya bahwa sakit itu ada?

Pemuda : Ya....!

Pak Imam : Tunjukan pada saya wujudnya sakit itu atau macam mana rupanya?

Pemuda : Tak boleh pak imam...!!!

Pak Imam : Itulah jawapan kepada pertanyaan pertama awak, kita semua merasakan kewujudan Tuhan itu tanpa mampu melihat kewujudanNya.

Pak Imam : Adakah malam tadi awak bermimpi atau telah tahu saya akan menampar awak?

Pemuda : Tidak....!!?

Pak Imam : Apakah awak pernah terfikir akan menerima sebuah tamparan dari saya hari ini?

Pemuda : Tidak....!!!?

Pak Imam : Itulah yang dinamakan TAKDIR!

Pak Imam : Terbuat dari apakah tangan yang saya gunakan untuk menampar awak ini?

Pemuda : Kulit dan daging...!!!

Pak Imam : Terbuat dari apakah pipi awak itu...?

Pemuda : Kulit dan daging....!!!??

Pak Imam : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda : Sakit dan pedih....!!!?

Pak Imam : Itulah...! Walaupun Syaitan terbuat dari api dan Neraka terbuat dari api, Jika Tuhan berkehendak maka Neraka akan jadilah ia tempat yang menyakitkan untuk syaitan.... walaupun sama unsur asalnya...!!

quit??



adesss..
bile nak stop smoking nih..
asik tension jek..
arghh..!!

Monday, April 20, 2009

j0m bowling

woitt...
takde bran ke??
klau bran jom ar bowling..
hahaha..
takot ler tuh... ;p

klau score tuh bwah 200..
xyah mimpi erkk..
blatih lg..
wakakaka..
kerek gile akuh nih..


taksub bowling.. muhahaha


berpoyo plak.. huhu

Saturday, April 18, 2009

mlm yg pnjang

kat pdng polo



cari antu pa?



wat riuh kt jusco ipoh




otak ngah runsing




wat muke siyes




kat highway pon jdi snap pic.


umah bujang sementara

bdk keliwon.


yup..
mlm yg riuh..
takde yg riuh selain yg riuh-riuh belake..
huhuhu..
kami kt jusco ipoh time nih..
lepak-lepak..
tp tak kaco awek erkk..
awek yg gatey nk kaco kami..
kami ade wawasan..
takkan nk kaco awek plak kn..
hahaha..
pegi dlm 3 bijik kete..
aku menumpang jek..
nk beli kete tak mampu lgi..
aktiviti..
takde..
just lepak..

p/s : blk umh bujang kul 4am.. esoknye nk konvo kul 7.30am.. gile..

runsing

wah...
dh lama aku x update blog erkk..
huhuhu..
sry lar beb..
busy sket lar..
byk keje nk kene setel.. :p

Sunday, April 12, 2009

Hati-hati

RAMAI yang suka menggunakan laman web sosial seperti MySpace, Friendster, Tagged dan juga Facebook untuk mencari kawan dan juga member lama di ruangan maya.

Ada yang menjadikan laman web sosial sebegini sebagai satu tempat untuk mereka berkarya.

Tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai tempat memperjuangkan wadah dan pemikiran masing-masing. Yang penting, ia percuma dan itulah yang saya ingin kongsikan.

Lamab web sosial sekarang tidak ubah seperti blog. Dengan menggunakan umpan yang paling senang iaitu percuma, berduyun-duyun pengguna Internet akan berusaha untuk mendapat satu account bagi diri masing-masing.

Laman web sosial yang sedang meletup sekarang ialah Facebook.

Sebenarnya, ada sebahagian dark side yang tidak diketahui oleh jutaan pengguna Internet di dunia ini mengenai Facebook. Ini adalah satu teori konspirasi yang telah pun menjadi fakta benar.

Jika ada antara kita yang telah meletakkan butir-butir peribadi sebenar dalam Facebook, maknanya tiada apa lagi yang kita boleh lakukan.

Sedarkah kita siapa sebenarnya di belakang Facebook? Sedarkah kita bahawa semua data yang kita berikan itu telah pun disimpan oleh pihak perisikan antarabangsa?

Mereka boleh mengakses semua butiran mengenai kita dan dengan mudah mendapat semua butir diri tanpa perlu bertanya kepada orang lain. Dan yang lebih menyedihkan lagi, ramai daripada kita terutamanya rakyat Malaysia sudah memberikan 100 peratus informasi dan butiran diri mereka dengan tepat.

Dalam keghairahan yang kita sendiri wujudkan terhadap Facebook, kita sedikitpun tidak membaca dasar ataupun polisi yang Facebook letak dalam laman web mereka. Yang kita tahu hanyalah percuma dan sikap ramah dan jujur kita itulah yang boleh memakan diri kita sendiri sebenarnya.

Bagi pengguna kebanyakan, mungkin ia tidak akan membawa keuntungan kepada pihak itu tetapi bagi mereka yang mempunyai title sebagai professional seperti doktor, peguam, profesor, saintis dan lain-lain, mereka inilah yang dicari-cari.

Pernahkah kita atau mereka fikirkan mengenai risiko yang mereka letakkan ke atas diri mereka sendiri?

-Semua data mengenai aktiviti dimasukkan.
-Semua data mengenai kejayaan diri dimasukkan.
-Alamat, bandar, nombor telefon, kelab, pekerjaan, rekod pendidikan, minat, aktiviti harian, habis diberikan begitu sahaja.

Data-data ini akan disimpan oleh pihak perisikan sebagai data yang boleh dijadikan statistik untuk kegunaan mereka pada masa depan.

Malah, maklumat mengenai keluarga juga dimasukkan dengan selamba.

Bagi saya, bersosial di laman web tidaklah salah, tetapi berhati-hatilah dengan semua privasi diri sendiri. Jangan sesekali memberikan maklumat penting. Palsukan semua maklumat yang dirasakan tinggi privasinya.

Maklumlah.. rakyat Malaysia inikan cepat terpengaruh. Apalagi dengan benda percuma sebegini.

p/s: diambil dari petikan dlm utusan

Saturday, April 11, 2009

boy vs girl

  • Duit
- seorg lelaki akan bayar rm2 utk barang berharga rm1 yg dia perlukan.
- seorg pempuan akan bayar rm1 utk barang berharga rm2 yg dia tak perlukan. biasenye time ada sales.

  • Bilik Air
- lelaki biasanya ada maksima 4 barang dlm bilik air iaitu berus gigi, obat gigi, pisau cukur, dan sabun.
- kadar purata barangan pempuan dlm bilik air adalah 36. barang nih takyah lah senaraikan kat sini. byk sngat.. hahaha..

  • Berhujah/Berdebat
- seorg pempuan memiliki kata putus/akhir dalam setiap perdebatan.
- apa-apa yg lelaki katakan selepas itu akan djadikan bahan permulaan perdebatan baru oleh pempuan itu.

  • Masa Depan
- seorg pempuan akan risaukan masa depannya sehingga dia mendapat suami.
- seorg lelaki kurang ambik kesah tntang masa depan dia hinggalah dia dapat seorg isteri.

  • Berjaya
- seorg lelaki yg bejaya adalah lelaki yg mampu membuat banyak duit utk dibelanjakan oleh isterinya.
- seorg pempuan yg berjaya adalah pempuan yg berjaya memikat lelaki seperti di atas. Huahaha..

p/s: kpale kusut.. cuz xde tai nk pkai slase nnt...

Friday, April 10, 2009

selasa, 14/4/09

konvo mode..

hahaha..
da lama aku tak wat psal kt ipoh.. ;p
ipoh..
i'm coming..

weyh..
sape2 ade kasut itam lebih..
saiz 8..
aku takde kasut nih..
nk pinjam..
mls btoi ler nk bli lain...
huhuhu~

p/s: konvo poli jek.. tak pndai sbb tu tak msk U.

tagged from him & her

adoiyai....
kne jwb soklan ler plak..
huhu..


1. If your lover betrayed you, what will your reaction be?
-keep breathing.
-takkan mati sbb pempuan.

2. If you can have a dream to come true, what would it be?
-being myself.

3. Whose butt would you like to kick?
-ketua kampung.. hahaha.

4. What would you do with a billion dollars?
-bisnes
-umh
-beli kete (skyline r34)
-kawen 4 la.. hahaha.. gurauu~
-family.
-jgn lupe sedekah kt org ssh.. Amin..
-melancong & melencong..

5. Will you fall in love with your bestfriend?
-besfren aku laki ler.. aku tak 'gay'... munguk.

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
-malas nk jwp soklan nih.
-aku tak jiwang.

7. How long do you intend to wait for someone you really love?
-mnusia hnya merancang. Tuhan yg menentukan.
-klau ade jodoh tuh.. ade ler...

8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
-biar la.. jodoh dia.. :)

9. What do you pray each day for your loved one?
-ape2 jek.. jnji ikhlas.

10. What takes you down the fastest?
-ntah.

11. How would you see yourself in ten years time?
-everthings gonna be alrite.
-kawen.
-anak.
-master in civil engineering.
-quit smoking.

12. What do you really want at the moment of responding to this tag?
-nothing.
-blurr.
-takde mood.
-aku tak jiwang weyh.. lau ade yg jiwang2 tuh, takyah tag kt aku k.. huhu..

13. What kind of person do you think the person who tagged you is?
-korg mmg bes.
-friendly.
-riuh.

14. Would you rather be single and rich or married but poor?
-ape2 jek.. jnji hepi.
-biar miskin harta jgn miskin ilmu.

15. What’s the first thing you do when you wake up?
-tgk jam kat henset. slalunye da tghari.. hahaha.

16. Would you give all in a relationship?
-give all?? sry la.. bgi penampo free bleh.

17. If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick?
-takkan berlaku. Amin.

18. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?
-forgive & never forget.

19. Do you prefer being single or having a relationship?
-both.

20. Would you leave your family behind just to chase your dreams?
-nope. family 1st.


olrite.
tamat suda..
takmo tag kt sape2..
hahaha..

Thursday, April 9, 2009

doa utk sahabat


Ya Allah,
panjangkanlah umur sahabatku,
kurniakanlah kesihatan yang baik padanya,
terangi hatinya dengan nur pancaran iman,
tetapkanlah hatinya,
perluaskanlah rezekinya,
dekatknlah hatinya kepada kebaikan,
jauhkanlah hatinya pada kejahatan,
tunaikanlah hajatnya
baik hajat dalam agama,dunia dan akhirat,

Ya Muhaimin,
jika dia jatuh hati,
izinkanlah dia menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu,
agar tidak terjatuh dia dalam jurang cinta nafsu,
jagalah hatinya agar tidak berpaling
daripada melabuhkan hatinya pada hatiMu.
jika dia rindu,
rindukanlah dia pada seseorang yang merindui syahid dijalanMu,

Ya Allah,
kurniakanlah sahabatku kesenangan,
ketenangan, kecemerlangan hidup
di dunia akhirat kelak..

AMIN

Tuesday, April 7, 2009

bcaa klaau bleoh.. :p

beolh tak adna bcaa parkatean aatu aayt ini?..klaau adna bleoh, nii brmkanea oatk adna jgua pleik..hnaya 50 drapidaa 100 oanrg ynag bleoh..syaa tdaik pryacea bhawaa syaa sbnaerynea bleoh bcaa ini..taleh dbiutkakn bwahaa oatk mnauisa tdaik mbaecma kselueruahn praktaean taepti hnyaa hruuuf id hpadaan dan id akihr shajaa..hruuf id hpadaan dan id akihr ynag prleu bdarea id tmapet ynag btuel..kaeadan hruuf lian tadik dmabil kria..dan wlaauupn bterauber, adna msiah dpaat mmaebca nya..dsayat kan?

p/s : dh lma akuh tak bace bnde nih.. ;p

padan muke.

jam 2.36pm td..
aku bru lps tampar 2 org bdk skula rendah merokok..

p/s : being a kid is not a reason for you to be rude.

pasal tag korg..

nnt jek ler aku reply yek...
xde idea ler..
hahaha..
skng nih xde mood :p

Monday, April 6, 2009

btoi ke?

Titik tidak membuat tinta,
Tapi tinta membuat titik,
Cantik tidak membuat cinta,
Tapi cinta membuat cantik.

p/s: btol ke?

Sunday, April 5, 2009

bujang lapok



Pok, pok, pok, bujang lapok,
ada mancis tak ada rokok,
jalan jauh tersenggok-senggok,
tumit melecet hai lutut terbengkok.


ni adalah salah satu filem p.ramlee yg aku pling suke sgt tengok..
mmg tak bosan lau layan cite-cite cmni..
huhu..
korg tau tak..
yg diorg nih prnah menjelajah 1 dunia..
prnah jdi star kt sane..

ermm..
agak-agak korg caye tak..
tpi aku ade bukti..
korg nk tgk..
heee...


hahaha..
diorg da smpai kt Jepon..
mse nih diorg ngh wat filem arahan Akira Kurosawa.


Bujang Lapok versi Pirates of the Carribbean



Bujang Lapok versi SuperHero

Palestine


bang bang boom...
bkan bunyi bunga api..
takde warna-warni..
bkan sambut Aidilfitri atau Hari Raye Haji..
zionis lahanat dtg lagi..
bingitkan malam yg sunyi..
percikan darah merah kat dinding..

cengkaman zionis..
palestin yg jadi mangsa..
satu demi satu..
jiwa palestin..
diratah zionis..
kejam..
mmg kejam...

hari-hari hidup jdi terancam..
tak tenteram..
PBB boleh watpe..
bisu..
jdi batu..

jngan biar palestin idup keseorangan..
kematian..
bkan hanya angka..
tpi UJIAN pd semua..
besuara..
biar besuara..
mari besuara..

Saturday, April 4, 2009

aku di tag lg..

yup..
kali nih kne tag ngn dorg plak..
tag nih dari cik azlina, en izz & lain-lain..
suke diorg bg tag pnjng2 erkk..
tpi takpe..
takde hal ahh..
aku reply smbil mkn nsik lemak jek nih..
aku kn cool.. hak3x

diorg suruh :
1. Put your music on shuffle
2. For each question, press the next button to get your answer
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS!
4. Tag your friends who might enjoy doing the memo as well as the person you got the memo from


IF SOMEONE SAYS "IS THIS OKAY" YOU SAY?
-Operator, The Line Is Dead ( Jason Lo )

WHAT WOULD BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
-I'll Be Missing You ( Puff Daddy ) --> miss kt sape erkk... hhmm..

HOW DO YOU FEEL TODAY?
-Beep ( Pussycat Dolls )

WHAT IS YOUR MOTTO?
-Smack That ( Akon ft. Eminem ) -->aku mmg ske smack org.. haha

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
-Apa Dah Jadi ( S.M. Salim ) --> cmne lagu nih leh sesat kt playlist aku..

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
-London Bridge ( Fergie ) --> pikir bkan2 diorg nih.

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
-Thats What You Get ( Paramore )

WHAT IS 2+2?
-Gila Bola ( Fabulous Cats )

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
-Sayang, Sayang, Sayang ( DMent ) --> lagu jiwang rap pon ade :p

WHAT DO YOU THINK OF THE PERSON YOU LIKE?
-Cahaya ( Giegiel ) --> sape ler yg bercahaya tuh.. huhu..

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
-Ipoh Mali ( Point Blanc Ft. Jaclyn Victor ) --> nnt aku wat lagu Sg Siput Mali plak.. hek3x

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
-Believe Me ( Fort Minor )

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
-Itu Kamu ( Estranged ) --> hahaha.. munguk..

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
-Mara Bahaya ( Pop Shuvit ) --> aku kawen ngn awek drifter ke :D

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
-Dunia Batinku ( Ella Ft. Spider ) --> hahaha.. takmo komen

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
-Keindahan Pantai ( Kristal )

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
-Unfaithful ( Rihanna ) --> aku tak setia pd janji?? derhaka??

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
-Last Night ( Puff Daddy Ft. Keyshia Cole )

WHAT'S THE WORST THING THAT COULD HAPPEN?
-Bu De Bu Ai ( Wilber Pan ) --> lgu cine plak dh... tp best

WHAT MAKES YOU CRY?
-Another You ( Cromok ) --> mmg layan pon lagu nih.

WHAT MAKES YOU LAUGH?
-Me Love ( Sean Kingston ) --> pengumuman : lagu nih sesat yek..

WHAT IS THE ONE THING YOU REGRET?
-Xingguan ( S.H.E ) --> jgn tanye aku... pg bkak kamus..

HOW WILL YOU DIE?
-Cahaya Di Atas Tar ( Cat Farish ) --> adui.. seram nih.. jual 125z aku lar cmni :p

WILL YOU EVER GET MARRIED?
-Seragam Hitam ( Kristal ) --> lagu rock nih.. :D

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
-Like a Stone ( Audioslave ) --> hahaha.. degil sgt ke aku nih

DOES ANYONE LIKE YOU?
-Lonely ( Akon ) --> aku yg lonely ;)

A SONG TO LISTEN IN THE MORNING?
-Just Dance ( Lady Gaga ) --> aku pon jarang bangun pagi.. hahahaha

A SONG TO LISTEN IN THE EVENING?
-Life ( Yui ) --> lyn awek jepon lakk ;)

A SONG TO LISTEN WHEN YOU ARE HAPPY?
-Pergi Jauh ( Malique Ft. Elvira ) --> lgu nih mmg hepi ;)

SONG TO LISTEN WHEN YOU ARE SAD?
-Tunjuk Satu Bintang ( Sheila On 7 ) -- takmo komen gak.

WHAT SCARES YOU THE MOST?
-Pagi Yang Gelap ( Hujan ) --> aku takot pagi ke takot gelap nih.

IF YOU COULD GO BACK IN TIME, WHAT WOULD YOU CHANGE?
-Give It To You ( Eve Ft. Sean Paul )

WHAT WOULD YOU SAY, WHEN YOU MEET YOUR BOSS?
-Mentera Beradu ( Malique Ft. M. Nasir ) --> hahaha.. naya bos aku..

WHAT IS THE SONG THAT RELATED TO YOUR LATE SECRET ADMIRES?
-My Boo ( Usher & Alicia Key ) --> hahaha.. kntoi lgu jiwang lak

YOUR SIBLINGS?
-Balada Palestine ( 5forty2 ) --> lgu bru dwld smlm.. ;p

YOUR CHILDHOOD MEMORIES?
-In The End ( Linkin Park ) --> perghh.. mmg lagu lama nih.

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
-Ting Mama De Hua ( Jay Chou ) --> lagu utk mak aku..


hohoho....
habes pon..
penat dok tekan 'next' jek nih..
hak3x...

ok skng aku nk tag kn bende nih kat insan yg bergelar 'blogger'
peace..!!!

Friday, April 3, 2009

kasar

girls nowadays are a little bit "kasar" with words and their ways..
and obviously i'm speaking in general..
im entitled to an opinion arent i?
i thought so..

p/s : klau tak phm, bkak kamus.. jgn manja ilmu.. :p

Thursday, April 2, 2009

I kicked a baseball bat at the dinner table because i'm cool like that.

aku telah di tag oleh makcik aimee yg tergile-gile kat bella's lullaby tuh.
hek3x..


Instruction given:
Type out the sentence you end up with in the TITLE of your note and tag your friends.

Pick the month you were born:

January-------I kicked
February------I loved
March--------I karate chopped
April----------I licked
May----------I jumped on
June----------I smelled
July-----------I did the Macarena With
August--------I had lunch with
September----I danced with
October-------I sang to
November-----I yelled at
December-----I ran over


Pick the day (number) you were born on:

1-------a birdbath
2-------a monster
3-------a phone
4-------a fork
5-------a snowman
6-------a gangster
7-------my mobile phone
8-------my dog
9-------my best friends' boyfriend
10-------my neighbour
11-------my science teacher
12-------a banana
13-------a fireman
14-------a stuffed animal
15-------a goat
16-------a pickle
17-------your mom
18-------a spoon
19------ - a smurf
20-------a baseball bat
21-------a ninja
22-------Chuck Norris
23-------a noodle
24-------a squirrel
25-------a football player
26-------my sister
27-------my brother
28-------an iPod
29-------a surfer
30-------a homeless guy
31-------a llama


What is the last number of the year you were born:

1--------- In my car
2 --------- On your car
3 ----------- In a hole
4 ----------- Under your bed
5 ----------- Riding a Motorcycle
6 --------- sliding down a hill
7 --------- in an elevator
8---------- at the dinner table
9 -------- In line at the bank
0 -------- in your bathroom


Pick the color of shirt you are wearing:

White---------because I'm cool like that
Black---------because that's how I roll.
Pink-----------because I'm NOT crazy.
Red-----------because the voices told me to.
Blue-----------because I'm sexy and I do what I want
Green---------because I think I need some serious help.
Purple---------because I'm AWESOME!
Gray----------because Big Bird said to and he's my leader.
Yellow--------because someone offered me 1,000,000 dollars
Orange--------because my family thinks I'm stupid anyway.
Brown---------because I can.
Other----------because I'm a Ninja!
None----------because I can't control myself


Hasilnye :
I kicked a baseball bat at the dinner table because i'm cool like that.

hahaha..
agak pelik bunyinya dsitu.. ;p
lantak ler..
jnji aku 'cool'


skng aku nk tag mereka2 nih :

-cik dieya,
-en izz,
-cik nerd,
-cik cikin,
-cik lina,
-cik fika,
- & sape2 yg terbace tag nih :p

korg jgn wat tatau lak ngn tag aku nihh..
nnt aku blnje air kosong erkk kt kdai mamak ;p
njoy.. !!

Wednesday, April 1, 2009

kita patut BERSYUKUR...

  • utk suami/isteri yg tidur berdengkur di waktu malam, kerana beliau tidur disisi kita bukan dengan orang lain.
  • utk anak/adik perempuan kita yg merungut apabila mencuci pinggan, kerana itu bermakna dia berada di rumah, bukan di jalanan merayau-rayau.
  • utk cukai pendapatan yg kita kena bayar, kerana itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.
  • utk pakaian kita yang dah tak muat, kerana itu bermakna kita cukup makan.
  • utk lantai yg perlu dimop, tingkap yg perlu dilap dan rumah yg perlu dikemas , kerana itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.
  • utk bunyi bising jiran-jiran, kerana itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.
  • utk timbunan pakaian yg perlu dicuci/digosok, kerana itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.
  • utk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, kerana itu bermakna kita masih berupaya utk kerja kuat.
  • utk tempat letak kereta yg jauh drpd lif, kerana itu bermakna kita masih berupaya utk berjalan.
  • utk jam loceng yg berdering pd waktu pagi, kerana itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut.
  • utk aku yg menulis blog ini, kerana itu bermakna korang msih ade kawan yg mengingati korang.

Tuesday, March 31, 2009

khayal

buai tinggi-tinggi..
sampai puncak awan..
dengan kumulus dan nimbus aku berkawan..
ku bukan rupawan..
ku bukan jutawan..
tapi aku punya satu senyuman menawan :) ..


p/s : sedang menunggu langit koyak.. mengharapkan bulan jatuh ke riba..

ikhlas dari Bob




honest truth

great minds discuss ideas..
average minds discuss events..
small minds discuss people...

p/s : agree?

says :

jangan jadi penakot..
kalau nak, kerjakan sampai dapat..
kalau tak boleh dapat cari jalan, buat jalan..
kalau nak tackle awek pon dah give up..
kahwin dengan tangan jek la, jadi fighter..

p/s : ckap dkat diri sdiri & org len yg bkenaan..

Monday, March 30, 2009

bleh pcaye ke??

Respon si Suami..

PERSAMAAN
7 minggu : Kalau awk bunga, sy kumbangnya yg setia.
7 bulan : Kalau awk bunga, sy pnjual bunga yg nk kaya.
7 tahun : Awk nie gile ke nk jd bunga. Dh jd org elok2, ada ke nk jd bunga.


MAKAN
7 minggu : Sdapnya awk msak! Rsa manis je.
7 bulan : Bleh x awk msk sdap lg drpd nie?
7 tahun : Ape yg awk msak nie? Racun nk bunuh sy ke?


TIDUR
7 minggu : x ngantuk lg ke syg?
7 bulan : Awk tido la dlu. Sy ada kerja.
7 tahun : Nk tido pun nk bgtau. Pergi je la. Dh ada ank pun gatal lg.


OUTSTATION
7 minggu : Sumpah sy x nk pergi. tp boss pksa sy.
7 bulan : Sy blik sbulan lg ye awk. duk rumah pun bkan ada apa.
7 tahun : Sukati sy la nk pergi mna. Klau sy x balik, mksudnya sy khwin lain. x pyah cari sy.


KELUAR BERSAMA
7 minggu : jom kluar jalan. sronok jlan dgn awk.
7 bulan : Sy ada keje la. sy hntr awk, jln la sorg2.
7 tahun : Isy, mngada2 nk shopping! pergi la sndiri, mlas nk layan.


WAJAH
7 minggu : cantiknya bini abg nie. syg sgguh.
7 bulan : ape dh jd dgn muka awk? plik je.
7 tahun : sape awk nie? bini sy ke? hodohnya.


BALIK KAMPUNG
7 minggu : sy rela blik kg awk sntiasa.
7 bulan : mne bleh balik kg awk.
7 tahun : jgn mengada. klau x nk blik kg sy, sy ceraikan awk.


CINTA
7 minggu : jgn diragui cinta sy. rela sy redah tujuh lautan, daki tujuh gunung demi awk
7 bulan : x pcaya cinta sy nk wat cmne.
7 tahun : skli lg awk soal cinta sy, awk tnggal tpi jln.


p/s : aku x caye laki wat cmnih... ade ape-ape komen bg pihak wanita? lau xde mknenye wanita ler yg wat cmni yekk :p

Friday, March 27, 2009

cinta, kasih sayang & hati


C- Cinta sebelum berkahwin, biar sederhana, tak melanggar batas agama
I- Impian rumahtangga dirancangkan bersama (bkn praktikal seblm nikah)
N- Nikah didahulukan pembuka gerbang kebahagiaan
T- Timang cahaya mata sbg pengikat kasih sayang
A- Amalkan perintah Tuhan, Insyaallah bahagia membawa ke syurga..

K- Kasih berputik dikala pertunangan diikat
A- Akad dilafaz cinta berbunga
S- Suami disanjung-tinggi
I- Isteri disayangi
H- Harumlah kasih sepanjang zaman

S- Sayangkan Isteri kasihkan suami
A- Ada masalah, dibincangkan bersama
Y- Yang ringan sama dijinjing, berat sama dipikul
A- Amalkan hidup bertoleransi
N- Nak kekalkan bahagia, itu usaha bersama
G- Gaduh sesekali tu perkara biasa

H- Hati suami mesti dijaga
A- Apatah lagi hati isteri yang mudah tersentuh
T- Tanggung-jawab dipikul bersama
I- Isteri tak makan hati, suamipun tak cari ganti

Kelemahan Superhero

Superman - takut kat kriptonite? salah, sebenarnye takut kat bende2 hijau. Tak kirelah katak hijau, daun pisang, mambang hijau, tin milo, the hulk, walhal mase pilihan raye, die takut nak datang malaysia, pasal banyak bendera hijau (bendera pas la).

Cicakman - takut dengan getah? memang betol, dulu malam jumaat, mesti ramai kaum kerabat die kene lastik, ade yang patah-patah, patah sendi, patah ekor, patah kepala, patah hati, patah tulang, patah balik dan patah tumbuh hilang berganti. (sekali pribahase da...)

Ironman - takut sangat ngan hujan, kalo hujan terus lari, takut karat, semua jenis hujan die takut, hujan panas, hujan bukit, hujan monsun, band hujan, hujan asid, lagu hujan, hujan batu, hujan emas di negeri orang hujan keris lembing di negeri sendiri, bahkan air hujan (shower) pon die takut.

Spiderman - ape yang die takut? die sbenarnye takut naik lif, die ni memang tak leh naik lif, kalo naik lif je, mesti menggeletor lutot die, tak caye? tengok spiderman 2, mase die naik lif, berpeloh-peloh.

Batman - die takut cahaye. mesti korang semua pikir camtu kan? salah, batman takut kat BREEZZZ. sebab ape? sebab brezz memutihkan pakaian, die memang takut kat warne putih ni, jadi automatiknye die takut habis ngan brezzzzz, jadi die hanye menggunakan sabun cap trojan untuk membasuh sahaje.

Catwoman - takut kat anjing? catwoman nampak je macam kucing tp sebenarnye takut kat tikus, takleh nampak tikus, mesti melompat punye, tak caye? cube lempar tikus, tak kire lah tikus kecik, tikus besor, tikus katuri, bapok segale tikus, tikus mondok, tetikus, racun tikus, tikus siam lagi la die takut.

Power Rangers - diorang takut pe, diorang ade robot besor, sebenarnye diorang takut kat robot gundam, sebab robot gundam ade mende yang diorang takde, iaitu, jeng jeng jeng, sorang pilot yang hebat iaitu AKU, muahahahahahhaha. (msuk air lak aku)

Ultraman - ape yang die takut? die takut gelap? salah, die takut kat orang malaysia, pasal ape? pasal kat malaysia ade klon die, tak caye? kite ade otoroman, otoroman taro, otoroman tiga, otoroman gaia, otoroman dyna, otoroman kosmos, otok ramnen ngan otakotak. (xde kne mngene :p)

X-Men - ape yang diorang takut? diorang takut kat kumpulan ekstrem lain, macam Y-men, Z-girls, B-women, K-boys, WWF, WWE, WCW, ECW, M.rajoli, A.samad said, M.nasir ngan coklat MNM.


p/s : aku terlebih makan belacan tghari td... sbb tuh aku penin sket... hahaha :p

Blurrr...

magnetic field
across the steel
it's what i feel
inside this cages

Wednesday, March 25, 2009

Broken Heart


taknak ckap ape-ape...
penat..

p/s : pic from dieya..

Tuesday, March 24, 2009

Wanita Itu Seperti Rumput Semalu

Pada suatu hari, Rasulullah s. a. w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r. a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.


p/s : renung-renungkan la..

Monday, March 23, 2009

Riuh..

salam...
aku windu kt korg sume...
windu kt kwn-kwn yg prnh jdi kwn aku...
kwn mse skula...
kwn mse aku kt poli..
kwn on9..
korg sume mmg best..
aku takkan lupekn korg sume...
korg mmg best..
korg mmg RIUH laa..
lgu nih utk korg sume...
aku nak korg sume nyanyi ngn aku... OK..!!!





Riuhnya di kota
Penuh cerita dan ragam
Ragam manusia

Ada yang tertawa
Ada yang menangis kecewa
Berduka lara

Malam bagai siang
Tak henti riuhnya seperti
Hari berpesta

Harikan ceria
Indah ditemani cahaya
Sinar purnama

Saturday, March 21, 2009

Tinggal tanda tanya..

jiwa kacau,
hati huru-hara,
fikiran becelaru..
bnyk bnde yg aku tak paham skrg ni..
aku nak marah pn dah tak larat..
nak besabar pn dah tak larat..
sbab nye dah telalu bnyk menahan marah dan
terlalu kerap cuba menanam kesabaran sedaye mungkin..
sampai ble aku dpt betahan..
aku sndri tak pasti..
telalu bnyk tanda tanya yg perlu d huraikn..

* knape??

* sbab ape??

* perlu ke??

* tak cukup ke??

* puas ati??

* happy??


p/s : lu pikir la sendiri...

Kenyataan

tangan kaki jadi sejuk..
hati berdebar-debar..
jantung berdegup laju..
badan mula terasa dingin..
bila bercakap ayat sume tunggang-tebalik..
cara duduk pun rasa pelik..
sume benda tak kene..
itulah kenyataannye..
bile kite berdepan dgn org yg kite suka+sayang+cinta
TAPI
lebih menyakitkan bila dia
BUKAN MILIK KITA..!!!

Friday, March 20, 2009

Wahai Wanita Itu... Dengarlah..

Dengarlah..

Wahai wanita itu..
Bahagiakanlah dirinya yang telah memilihmu.
Ukirkanlah senyuman dibibirnya
agar sentiasa mekar bunga-bunga cinta kamu.


Wahai wanita itu..
Hati aku kecewa kerna terpaksa mengalah untukmu.
Maka berjanjilah yang dikau akan sentiasa setia padanya.
Bersabarlah dengan setiap perlakuannya
dan terimalah dia seadanya.


Wahai wanita itu..
Menyanyilah bersamanya ketika dia mendendangkanmu lagu.
kerna saat itu hatinya sangatlah mencintai dan memerlukanmu.


Wahai wanita itu..
sentiasalah disisinya saat dia lemah dan hilang arah
kerna dia sebenarnya tidak setabah yang akan kau sangkakan.


Wahai wanita itu..
walau setiap detik, saat dan ketika aku masih tidak merelakan pemergiannya,
ketahuilah ini kerna aku terpaksa dan masih sayang akan dirinya.
Tetapi..
aku tidak akan merampasnya dari dirimu seperti kau lakukan padaku.


Wahai wanita itu..
Bertanyalah padanya adakah dia bahagia disampingmu..
Dan andai YA.
berjanjilah jangan sakitinya, jangan tinggalkannya, jangan lukakannya lagi
seperti kau lakukan dulu.
kerna sepenuh hati dia kini memilihmu berbanding diriku serta
tanggungjawab padamu dan kenanganmu dahulu..


dan AKU TERUS MENGALAH... .

Tak Faham Bahasa

Cerita 1
Seorang jurugambar mengambil gambar seorang tua yang menyambut hari jadinya yang ke-80 berkata, "Saya berharap dapat mengambil gambar anda lagi tahun depan."Mengapa tidak anak muda, bukankah kamu masih muda dan bertenaga!!"


Cerita 2
"Mak saya tak pernah beri perhatian langsung pada saya. Bagaimana dengan emak awak ?" "Entah...... saya pun tak pernah dengar emak saya menyebut nama awak depan saya!!"


Cerita 3
Seorang guru bertanyakan pada anak muridnya pada hari keputusan peperiksaan SPM keluar.Cikgu : Tahniah, kerana mendapat keputusan cemerlang!Pelajar : Terima kasih cikgu.Cikgu : Saya tahu, kamu telah buat yang terbaik untuk peperiksaan kamu.Jadi apa rancangan kamu selepas ini ?Pelajar : Balik ke rumah!!


Cerita 4
Seorang ibu dengan marahnya bertanyakan anak lelakinya yang hensem mengapa dia balik lambat, pukul 4 pagi ketika itu..."Eh,baru balik..?" tanya si ibu sinis."Ya, mak.." jawab si anak sopan. Si ibu yang tengah mendidih, kemudian meninggikan suara."Haa,dah pukul 4 pagi dah. Mengapa balik..?!!!"Tengking si ibu."Nak sarapan!" balas si anak pendek.


p/s : jwpn cam munguk... haha. ( sekadar berjenaka )

Thursday, March 19, 2009

Filem "Saw"

halo-halo..
kopi ke milo...
hahaha..
nih nk citer sket kt korg..
citer yg pling gempak yg pnah aku tngok..

tajuknye " saw "
pd yg minat citer bunuh-bunuh nih, mmg sesuai ler tngok citer nihh..
korg takkan nyesal klau tngok citer nihh..
aku dh buat koleksi dvd citer nihh..
dri no.1 sampai no.5...

citer dia mmg sempoi..
pasal " permainan dan mati "
huhu..
bunyi pon da seram kn..
dpt lak klau tgk mlm-mlm...
perghhh...
layan ahh.. haha..

ape lgi..
tak reti-reti nk cari citer nih kt kdai..
cetak rompak pon takpe..
bkn filem tempatan pon.. huhuhu..
tp klau nk beli pstikan bkan gamba wayang plakk..
nnti tak feeling la.. ;p


alrite..
slmt menonton..